Här samlar vi officiell information om fönsterrenoveringen. Sidan fylls på allt eftersom. För basfakta, börja längst ner på sidan där bra, grundläggande info finnes.

(Uppdaterad 10 september 2018 med årets nyhetsbrev, samt sådant som bara skrivits på FB tidigare, men utan uppgifter om namn på boende)

2018-08-17 Senaste nytt om fönsterrenoveringen – första besiktningen klar, med anmärkningar.

A-, B- och C-trapp har nu besiktigats av Joakim från konsultfirman Epcon, tillsammans med representanter från styrelsen och målerifirman Brantfelts måleri. Både styrelsen och målarna har stort förtroende för Joakim och denna delbesiktning är nu slutförd, med en del (främst mindre) anmärkningar. Besiktningsprotokollet finns nedan i detta nyhetsbrev och ska även sättas upp i nedre delen av A-trappan. Anmärkningarna (med undantag för estetiska tryckmärken) kommer att åtgärdas av målarna under vecka 36 (3–7 september). För att boka in tid med målaren, vänligen fyll i ditt namn i det schema som senare ikväll sätts upp längst ned i A-trappan. Schemat ska fyllas i snarast av samtliga boende i A-, B- och C-trapp. På så vis får du boka in en tid som målaren kommer. Du ska då vara hemma för att släppa in dem. Obs! Om du inte vill eller kan vara hemma så går det bra att lämna en extranyckel till Louise (bor högst upp i D-trapp, Larsson Ström på dörren) så ger hon nycklarna till målaren på morgonen den 3/9.

Plåtslagare kommer att montera utvändiga plåtarbeten för samtliga lägenheter från 20 augusti till 20 september. De behöver inte komma in i din lägenhet för att göra detta.

Obs! För att undvika tryckmärken när fönster och karm möts (och färgen inte är helt torr) så kommer målarna troligen försöka att fr.o.m. nu montera en liten ”ställning” för de fönster som är inåtgående (oftast vardagsrumsfönstret). Ställningen består av (stål)tråd och någon liten kil, som gör att fönstret inte helt går ihop under torktiden. Det är mycket viktigt att du låter ”ställningen” var kvar under torktiden (minst 3 veckor, gärna längre). Stäng bara fönstret om du måste, om det regnar eller blåser rejält. (Om det ej blir någon ”ställning”, var då ändå varsam med inåtgående fönster. Stäng och öppna dem ytterst försiktigt.)

Besiktningen visade också att fönster mot gatan som har fått stå helt öppna, eller lite på glänt, har fått färre eller mindre tryckmärken än de som stått mycket stängda. Det är därför viktigt att du har de nymålade fönstren öppna så mycket som möjligt. Var också försiktig med hasparna – de tenderar att färga av sig grått på den vita linoljefärgen. Det är tydligen normalt och inget att göra åt, mer än att man är varsam när man öppnar och stänger fönstren. Var även noga med att stänga fönstren med både övre och undre hasparna när du stänger dem. Annars blir fönstren skeva och sneda i långa loppet.

D-trappan och Falsterbogatans arbete fortsätter från och med nu. Vi har cirka sju lägenheter kvar och dessa ska bli aviserade om målarstart av målarna nu under augusti och september. D-trapp och Falsterbogatan besiktigas preliminärt vecka 42, datum kommer längre fram.

Fotografera gärna dina fönster innan målarna hämtar dem. Det gäller främst om du är noga med exakt var vilka fönsterhaspar sitter. Om det blir oklarheter när de ska återmonteras, så har du isåfall bilder att hänvisa till. Om du inte vill att gamla vädringshaspar (t.ex. trasiga plastbeslag) inte ska monteras igen, så kan det vara smart att skruva bort dem innan målarna kommer. Alternativt tydligt säga till dem hur du vill ha det.

Renoveringen har tagit mer tid och kraft än vad nån av oss kunde ana. Vi är så tacksamma för ert tålamod.

Hälsningar Louise Larsson, för styrelsen 2018-08-17

2018-08-10: Besiktning av A-, B- och C-trapps fönster nu på måndag kl ca 09.00-12.30.

Berörda hushåll fick mejl/PM av mig i slutet av juli med mer info. Persienner i B- och C-trapp monteras av en extern firma efter godkänd besiktning (jag återkommer framöver separat till er som är berörda).

Enligt målarnas senaste tidsplan ska boende i D-trapp vara nästa lägenheter där måleriarbete påbörjas. Ni ska ha blivit aviserade av målarna om start, om inte så blir ni väl informerade inom kort… Enligt tidsplanen hämtar de era fönster 13 augusti, men om ni blir eller har blivit informerade om något annat datum från målarna så är det målarnas datum som gäller (inte ”mitt”, det kan ju ha ändrats)

Sist ut blir också boende i D-trapp, med preliminär start 31 augusti. Men ni kommer bli aviserade om exakt datum, så håll utkik efter målarnas lapp i er brevlåda.

Fönsterbleck monteras preliminärt på hela huset mellan 20 augusti och 14 september. De ska kunna monteras utifrån, så ni behöver inte släppa in någon för det arbetet.

Jag är medveten om att det är en del arbete kvar i fler lägenheter i D- och F-trapp (och det kan ju bli ytterligare i A-, B- och C efter besiktningen), men gällande det så återkommer antingen jag eller målarna.

/Louise

2018-07-13 Låt vädringsbeslagen ligga kvar i trapporna

Till A-, B- och C-trapp: jag har lagt fram vädringshasparna vid fönstren i trapphusen och flyttat på lite blommor. Låt det vara så och flytta inte på något, särskilt inte hasparna. För då blir det fel när målarna ska montera dem i nästa vecka. Tack tack.

2018-07-05 Senaste målarnytt

Har nu pratat med målaren Stefan och fått följande besked (som vi hoppas stämmer, men som ni vet så vet man aldrig …): (följt av info om specifika lägenheter)

Obs! Sedan ska bättringsmålning göras hos er som just fått tillbaka fönstren, i dag eller de närmsta dagarna, bland annat där som fönsterskydden har varit monterade. Så det ser inte perfekt ut från början, så ni vet. Viktigt att ni låter fönstren vara öppna så mycket som möjligt när ni fått tillbaka dem (antingen med vädringshasp eller låta dem vara öppna i “öglorna” i hasparna), för att undvika onödiga skavmärken (blir säkert en del ändå). Torkningstiden på färgen är extremt långsam, men det har ni ju märkt … Efter bättringsmålning så återstår montering av tätningslister, vilket görs ett bra tag efteråt (ca 6–8 veckor). Mer info om alla steg finns här: https://www.brfronnebygarden.se/fonsterrenovering/

Målarna ska även lämna persienner för B- och C-trapp nere i elrummet i källaren innan semestern. Jag kontaktar berörda för att boka in tid för återmontering av dem. Dock kan ni behöva tvätta av dem innan. Återkommer senare till er som är berörda med kort info om hur man gör.

BESIKTNING är inbokad till måndag 13 augusti kl 09.00–12.30 för alla lägenheter i trapporna A-, B- och C. Kan man inte vara hemma så kan man lämna nyckel samt eventuella anmärkningar på det färdiga arbetet till mig. Jag återkommer med mer info.

Vädringshaspar i trapporna ska också komma upp, senast vecka 29 (håller tummarna).

Till er som ännu inte fått era fönster målade: ni aviseras om målarstart via lapp i er brevlåda. Om/när jag får en ny uppdaterad tidplan så säger jag till, men observera att det datumet alltid är preliminärt. Avisering i brevlådan är det som gäller.

/Louise

2018-06-06

Angående tidsplanen för målningen: den är alltid preliminär! Innan målarstart ska ni få en lapp i brevlådan från målarna, med instruktioner och dag för start. Det är den lappen som gäller. Har ni inte fått någon lapp, så kan ni invänta att den kommer, trots att tidsplanen säger något annat. Sådant är livet i målarnas händer.

2018-05-29

Jag har fått en uppdaterad tidplan för målningen.

I övrigt: mejla gärna mig om ni som har haft målning redan har några klagomål eller sådant som behöver fixas i efterhand, så kan jag sammanställa. Slutbesiktning av A- och B-trapp har fortfarande inte gjorts, men jag hoppas att det ska kunna ske innan semestern i alla fall … :I

Vill även påminna om att ni ska ta bort allt i fönstret samt alla möbler och saker inom en meter från fönstret, inför och under målningen! Se också till att målarna har utrymme att gå fram och tillbaka till fönstret. Ev. stora, ömtåliga saker nära fönstret kan ni behöva täcka över, med ex. lakan. Obs! I min lägenhet så täckte de golvet rätt dåligt. Säg till mig om ni fått fläckar eller dylikt, alternativt säg till målaren direkt att de får täcka bättre. Viktigt att ni/de torkar bort snabbt så att det inte torkar fast.

/Louise

2018-04-18 FÖNSTERRENOVERINGEN, SENASTE NYTT: Vi har fått en tidsplan!

Den är _extremt_ preliminär och alla lägenheter är inte inräknade ännu. Så jag ber er att ta datumen med en nypa salt. Det är fortfarande aviseringarna (en vanlig vit A4-lapp) i era brevlådor som ni ska utgå ifrån! Jag är i princip säker att tidplanen kommer att revideras när målningen väl kommit igång lite mer.

Jag vill också tipsa om att boka övernattningsrummet en eller flera nätter under de dagar som målarna är i just era lägenheter. Det kanske inte är så kallt längre, men typ allt ljud från gatan hörs in … Mer info och länk till bokningssidan: https://www.brfronnebygarden.se/overnattningsrum/

Först till kvarn, max fem nätter i sträck. Anger ni att det är p.g.a. fönsterrenovering behöver ni inte betala de vanliga 50 kr/natt, utan kan sova där gratis några nätter.

/Louise

2018-04-09 VIKTIG INFO OM FÖNSTERRENOVERINGEN: Nu startar den igen!

Måndag 16/4 påbörjas arbete i lgh i C-trapp samt två st i D-trapp. Observera att målarna nu alltså frångår den tidigare sagda ordningen med trappvis arbeten. Det blir därför mycket viktigt att ni håller koll i brevinkasten efter målarens skriftliga avisering! Frågor om målningen kan tas med målaren Stefan Agardh, vars telefonnummer kommer stå på nämnda avisering.

B-trappens slutmålning kommer också att påbörjas med start 16/4. Ni ska även ha fått avisering (som jag tror även ber er att ta kontakt med målar-Stefan för att spika tid, eller?!).

Jag vet ännu inte vilka lägenheter som tas efter de första, utan håll koll i brevlådorna. Om och när jag får veta så kommunicerar jag det så klart. Men det är inte så lätt att få information i god tid från entreprenörerna, tyvärr.

/Louise

2018-03-15 OBS VIKTIGT: MÅLARSTARTEN UPPSKJUTEN

Målarna har i dag meddelat mig att de skjuter upp start av målning för C-trapp samt den kompletterande målningen i B-trapp. Detta på grund av att vädret fortfarande är ganska kallt. Ni som tidigare aviserats i brevlådan, ska få en lapp om detta från målarna (antagligen i dag eller i morgon). När vädret är varmare kan vi dock räkna med att de kommer vilja sätta igång ganska omedelbart. Over and out.

/Louise

2018-02-08

Ni som har källarförråd med fönster ut mot gatan: målarna kommer och hämtar fönstren för målning och nya galler med start i morgon. Själva karmen målas senare när det är lite varmare. Vi har tidigare meddelat att alla källarfönster skulle ha målats redan i höstas, men det var tydligen ett missförstånd: då tog målarna källarfönstren åt gården, och först nu tar de fönstren mot gatan. Obs! Dubbelkolla så att det går att komma in i era förråd och gå fram ordentligt till fönstren! Gör det lättare för målarna.

I övrigt är preliminär målningsstart för lägenheternas fönster satt till den 12 mars. C-trapp är först ut samt ev. kompletteringsmålningar i övriga lägenheter. Ni ska som vanligt bli aviserade om målarnas ankomst 14 dagar innan via lapp i brevlådan. Målarna har inte alltid skött det till 100 procent, men vi utgår ifrån att de försöker göra det. Om/när styrelsen vet något mer definitivt om start för målning så får ni veta det samtidigt som vi (vilket tyvärr inte alltid är med så god framförhållning, delvis på grund av hur vädret ser ut).

2017-11-07 – Renoveringen av våra fönster tar snart julpaus

A- och B-trappans lägenhetsfönster är påbörjade och blir delvis klara inom några veckor. Samma sak gäller för de flesta trapphusfönstren. De mest lättåtkomliga källarfönstren har också påbörjats. Runt Lucia blir det vinteruppehåll, minst en månad. Sen börjar målningen igen, kanske i januari, kanske senare – det beror på vädret. Då blir C-trappans lägenhetsfönster först ut, därefter D-trapp och sist men inte minst Falsterbogatan. Källarfönstren i t.ex. förråd ska också tas. När det är dags får ni info om att plocka undan!

Linoljefärgen är känslig när den är nypålagd och torkar mycket långsamt (särskilt nu när det är kallt). Därför är det extremt viktigt att du inte rör vid färgen i onödan, inte ens sedan du har fått tillbaka fönstren från målning. Det tar två-tre månader för färgen att bli helt genomtorkad! Jobbigt, men det är så det är … Var varsam med fönstren och låt dem stå lite öppna medan de torkar. För fönster med hasp är det ganska enkelt – då haspar du inte igen dem, utan låter dem stå och torka med haspens ”ögla” isatt. Kolla hur fönstren i trappen är stängda, så ser du hur det funkar. Fönster med vred går inte att ha halvstängda på samma sätt. Där får du helt enkelt se till att inte stänga dem alltför hårt (Blåser det kraftigt får du så klart stänga dem så att de inte går sönder). Målarna anpassar slutligen även haspar och vred att de sitter bra – mixtra därför inte själv med ”inställningarna”.

När målarna hänger fönstren på sin plats igen, så kan de råka stöta till den inte fullt torkade färgen, med skrap och märken som följd. Detta och en del annan ”målar-slutfix” behöver de komma tillbaka och göra hemma hos dig! Det utförs vanligen samtidigt som de sätter i tätningslister, sex–åtta veckor efter att fönstren satts tillbaka! Så om arbetet inte ser färdigt ut, så är det för att det inte är helt färdigt.

Fler spruckna fönsterglas än förväntat har behövt bytas under målningen. Dessa bekostas av dig som lägenhetsinnehavare. Kostnaden (ca 1 420 kr/glas) läggs på avgiften under några månader 2018. Vi återkommer i god tid till de berörda.

A-trappans lägenhetsfönster och trapphusfönster besiktigas av styrelsen, projektledare och huvudentreprenör den 12 december. Påpeka gärna eventuella fel och brister till Louise eller Stefan i styrelsen senast dagen innan!

2017-11-02 – Om extra ”inbrottsskydd” (mejl till dem som bor på första våningen i huset)

Fönsterrenoveringen pågår just nu för fullt, men kommer bara att hinna med B-trappen innan det blir ett litet jul- och vinteruppehåll. Eventuellt fortsätter sedan renoveringen från mitten av januari, men det kan bli senare också, beroende på vädret. Då tas först C-trappen, därefter D- och sist Falsterbogatan.

Några av er har hört av er och varit oroliga för inbrott på grund av de “paraplyer” som sätts upp under renoveringen, när fönstren tillfälligt plockas bort. Enligt målarna ska det generellt sett inte vara någon fara. De anser paraplyerna vara lika säkra som ett vanligt fönsterglas (som ju kan krossas).
Men vi har nu fått okej från målarna att erbjuda er på första våningen ett extra skydd emot inbrott. Nu kan ni även få en träskiva som skruvas fast över fönstren på första våningen, som extra komplement till paraplyerna. Du får själv säga till målaren/målarna om detta när det är dags, men föreningen tar kostnaden. Vi föredrar om träskivan enbart sätts på ett eller två av dina fönster, eftersom att det både försvårar för målarna att arbeta, och kommer göra att du får det väldigt mörkt i lägenheten (om du har skivor för samtliga fönster samtidigt. Men det är upp till dig hur du väljer att göra.
Gällande att fönstren ska stå öppna när de torkar så tror jag att det är så här: de fönster som stängs med vred kommer att vara stängda, för det är liksom enda alternativet. Men man behöver helst inte dra igen dem jättehårt, utan ha de så mjukt stängda det nu går. Men fönstren som har haspar, där har de andra gjort så att de bara stänger fönstren delvis, och istället för att haspa dem helt, så haspar man dem liksom bara i “öglan” till haspen.
Jag skulle säga att det är så det måste vara pga att annars torkar fönstren och färgen ihop och går inte att öppna sen igen … Det vill vi ju verkligen inte.
Spara den här informationen tills det är dags för din lägenhet! Och glöm då inte att säga till målarna, muntligt eller skriftligt, om du önskar dessa extra skivor för fönstret.
/Louise

2017-09-21

Så går fönsterrenoveringen till – steg för steg (nyhetsbrev)
1. Du blir aviserad via budlapp i brevlådan om när målarna ska komma. Förbered din lägenhet genom att plocka undan allt från fönstren samt eventuella möbler som står i vägen i direkt anslutning till fönstren.

2. Avmontering av fönster och uppsättning av väderskydd/”paraplyer”. Fönstren sätts tillbaka efter ca tre veckor. Skydden ska ge en okej inomhustemperatur, men räkna med att det blir kyligare i lägenheten.

3. Demontering av plåtar, beslag och i förekommande fall även persienner. Läs mer nedan angående beslag och persienner.

4. Skrapning/spackling av fönsterbågen.

5. Målning av fönsterbågar sker med intervall under de kommande veckorna. Linoljefärgen luktar en del men inte lika starkt som äldre lacknaftabaserade
färger. Barn och husdjur bör hållas undan.

6. Återmontering av fönster och beslag. Fönsterna hängs tillbaka men kommer att stå öppna med en liten glipa för att kunna torka ordentligt. Det är
mycket viktigt att ni låter dem vara så, så att de inte torkar ihop med bågen. Linoljefärg och fönsterkitt tar lång tid på sig att härda. Räkna med två till tre
månader innan den är helt genomhärdad.

7. Efter återmonteringen behöver målarna tillgång till lägenheten ytterligare några arbetsdagar för att slutföra målning av fönsterbågen. Väderskyddens infästning gör att det inte går att måla allt på en gång. Efter detta ska det vara lite paus.

8. Efter sex till åtta veckor är det dags för montering av tätningslister och då kommer målarna att behöva tillgång till lägenheten igen.

9. Det ska även utföras plåtarbete och drevning (tätning mot karm) men det sker från utsidan så ni ska inte påverkas av det. Ytterligare info kan komma.

10. När allt är färdigt i huset är det dags för besiktningar. Men det återkommer vi med om. Det är möjligt att det bara görs stickprovskontroller. Men om
ni tycker något är konstigt så ska ni genast kontakta styrelsen.

Persienner, beslag, element, glas och fönstersmyg

Persienner kan inte återmonteras förrän tidigast när tätningslisten kommer på plats dvs sex till åtta veckor efter återmonteringen av fönsterna. Det kommer att åligga lägenhetsinnehavare att själv tillse detta.

Tidigare har vi meddelat att målarna skulle återmontera dessa. Så kommer tyvärr inte att ske. Om många får problem med att sätta upp persiennerna igen så kan vi undersöka om vaktmästare eller proffs kan anlitas gemensamt framåt våren.
• Om ni inte vill ha tillbaka persiennerna så ska ni säga till innan för då spacklas hålen igen.

Beslagen demonteras, rengörs och återmonteras sedan omålade. Tidigare har vi meddelat att målade beslag blir målade igen per automatik, men då torkningen tar tid så vi rekommenderar att låta dem vara efter rengöring men det är upp till var och en.
• Om ni vill ha beslagen målade så ska ni säga till innan.

Man kan få elementen målade och detta avtal görs upp mellan målare och innehavare. För priser se längre ned på denna sida.
• Om ni vill ha målat ska ni säga till innan. Arbetet omfattas av rot-avdrag.

De fönsterglas som är trasiga kommer att bytas ut på innehavarens bekostnad.
• Det är inte möjligt att kringgå detta.

Fönstersmygen, det vill säga den lilla väggytan som finns runt fönstren, kommer att målas i en neutral vit kulör likt befintligt. Detta ingår i totalpriset för entreprenaden. Det fåtal personer som har målade fönsterbänkar ska även få dessa målade. (Gäller så klart ej om du har marmorbänkar!)
• Om man absolut inte vill ha målat i smygen ska detta meddelas till både till målare och till styrelsen.

Övrigt
Budning inför målning
Cirka två veckor innan målarna behöver tillgång till din lägenhet kommer de att lämna en lapp i din brevlåda med information om när och hur. De
kommer från och med nu även att lämna en lapp där du får ta ställning till om du mot extra kostnad vill få elementen (radiatorerna) målade, med mera. Det
är viktigt att du signerar lappen och lämnar den till målarna personligen, eller synligt i din lägenhet vid deras första besök.

Djur
Färgen är extremt känslig under tiden som den torkar. Har du husdjur som brukar sitta i fönstret är rådet att om möjligt ha djuren hos någon vän eller
granne under torktiden.

Försäkring
På infomötet ställdes en fråga kring hur inbrotts säkra väderskydden/paraplyerna är. Det entreprenören hittills svarat är: Vi upplever inte ”paraplyet” mindre inbrottssäkert än en glasruta… Enligt ABT-06 Kapitel 5 § 13 (Tredje man), Entreprenören är i förhållande till beställaren ansvarig för dennes skadeståndsskyldighet gentemot tredje man till följd av entreprenaden. Entreprenören är dock fri från skadeståndsskyldighet enligt föregående stycke, om han kan visa att han rimligen inte kunnat förebygga eller begränsa skadan.

Kontakt
Tala med målarna på Brantfelts Måleri direkt om ni har specifika frågor kring tidsramar, torktider etc. Styrelsen står också till förfogande.

2017-08-30

Vill du få dina element (radiatorer) målade i samband med fönsterrenoveringen? Nu har vi fått priser på det:

 • Litet element (hall) 963 kr
 • Mellan element (kök) 1213 kr
 • Stort element (vardagsrum) 1688 kr

Minus 30% rot-avdrag inkl moms (-1158 för de tre ovan ihop)
Totalt inkl moms (1 litet, 1 mellan, 1 stort) = 2 705 kr

Vill man få fler element målade blir det något dyrare, har man färre blir det billigare. Radiatorerna skrapas på löst sittande färg, sen avslipning, tvättning samt målning två gånger med täckfärg. Fakturan skickas från Brantfelts måleri till dig som boende, 10 dagars betalning.

Du kan själv avtala med målarna om målning av elementen, när du fått din avisering om målning av dina fönster, eller anmäla dig via följande länk: http://bit.ly/radiatorer. Louise lämnar över beställningarna som gjorts via länken till målarna senast 28 september.

2017-08-21

Tack till alla som kom på infomötet! De frågor som styrelsen inte kunde svara på tar vi med oss till entreprenören och återkommer via denna sida med svar.

Presentationen från informationsmötet (PDF, 6 MB)

Vad är det som ska hända?

 • Totalrenovering av samtliga av fastighetens fönster
 • Det innebär bl.a. skrapning till trärent, kittning och målning av hela fönsterpartierna
 • Kräver att fönsterbågen med glasen lyfts ut
 • Paraply täcker fönsterkarmen under tiden (2-3 v)
 • Liftar används, inga ställningar
 • Insidan av fönstret i lägenheten målas också
 • Huvudentreprenör: Helsingborgs Byggplåt
 • Underentreprenör: Brantfelts måleri

När tar målarna min lägenhet?

 • Startar med A-trapp
 • Därefter B, C, D och F i tur och ordning. Källar- och trappfönster kan tas emellan.
 • Tidsplanen är preliminär och uppdateras löpande. Vi vet alltså inte ännu exakta tidpunkter, det beror på hur arbetet flyter på.
 • Varje lägenhet beräknas ta totalt 2-3 veckor
 • Två veckor innan det är dags för din lägenhet får du en lapp i brevlådan från målarna. Håll utkik!

Ska de hålla på och måla mitt i vintern?

 • Målningsarbetet gör uppehåll ca 12 december-7 januari
 • Inomhustemperaturen i lägenheterna får ej understiga 15 grader, ska avbrytas om så blir fallet och återupptas till våren. Färgen bör enligt tillverkaren ej heller målas med utomhus om utomhustemperaturen understiger 5 grader.
 • Färgen som används är linoljefärg, risk för lukt. Luktar det för mycket? Boka övernattningsrummet några dagar och sov där.
 • En del av fönstren arbetas det på i snickeriet, risk för lukt och oväsen
 • Arbetstid för målarna är klockan 07-16.
 • De använder rummet bredvid övernattningsrummet som fikarum. Använder även toaletten i biografen

Vad behöver jag som lägenhetsinnehavare förbereda?

 • Att målarna kan komma in i din lägenheter när de behöver – de ska avisera när via lapp i din brevlåda cirka två veckor innan. Sedan kan du avtala direkt med målaren mer specifikt hur och när.
 • Att de kommer fram till dina fönster och att alla saker är bortplockade från fönstren
 • Gäller även dig som har fönster i källarförråden! Måste gå att komma fram. Plocka gärna undan så snart som möjligt.

Kan man få sina element målade när de ändå håller på?
Ja. Fyll i formuläret här http://bit.ly/radiatorer för en bindande beställning. Kostnaden debiteras dig separat. För pris, se länken eller info högre upp på sidan.

Jag har ett sprucket glas i ett fönster. Kan jag få det utbytt?
Trasigt glas ersätts som regel med nytt, utan att målaren frågar om lov, till dig som lägenhetsinnehavares kostnad. Detta på grund av att du enligt stadgarna ansvarar för fönstrens glas och bågar.

Sätter målarna tillbaka mina persienner?
Nej, tyvärr inte. De sparar persiennerna, men då persiennerna ska återmonteras tidigast sex-åtta veckor efter att målningen är klar, så är det smidigare om vi monterar upp dem själva igen. Vill du INTE att målarna ska spara dina persienner, meddela målarna separat. (uppdaterat 21/9)

Mina haspar är målade, kommer de vara det när jag får tillbaka fönstren?
Nej. Det var tanken från början, men vi har upptäckt att det blir för kluddigt och inte alls snyggt, eftersom att färgen torkar så långsamt. Risken är stor att man kommer när och förstör färgen och torkningen. Istället blir de rengjorda från all gammal färg. Vill du ändå att målarna ska måla hasparna, meddela målarna separat.

Är det risk för att djur och barn kan trilla ut ur fönstren när paraplyerna sitter på?
Paraplyerna som monteras i lägenheterna ska enligt målarens utsago vara kattsäkra. Han har i alla fall inte varit med om att djur tagit sig ut genom dem tidigare.

Det kan vara klokt att hålla extra koll på lekande barn i lägenheter och trapphus under arbetet.

Varför byter ni inte ut de gamla fönstren? Tänker på buller och sånt.
Förarbetet inför fönsterrenoveringen har tagit lång tid, bland annat för att styrelsen övervägde att helt byta ut fönstren mot nya fönster alternativt montera ett nytt innerglas i de gamla fönstren. Men utredningarna visade att det var lättare sagt än gjort, och då våra gamla fönster är gjorda av bra virke och fina närmast handblåsta glas, vore det synd att göra sig av med något som faktiskt inte är trasigt. Vi vet vad vi har, men inte vad vi får. Nu görs en grundlig renovering av de gamla fönstren, och nya tätningslister sätts också upp av målarna. Målarna justerar även fönstren och hasparna så att de ska kunna öppnas och stängas smidigt.

Vad kostar kalaset?
Ungefär 2,5 miljoner kronor. Det hela ingår i föreningens underhållsplan och finansieras med lån. Tanken är att fönstren sedan ska klara sig med en mindre bättringsmålning inom 5-10 år och sedan ytterligare en till bättringsmålning, innan det är dags för en större renovering igen om 20-25 år.

2017-08-07

Du är välkommen på informationsmöte om fönsterrenoveringen den 21 augusti klockan 19 i bion.
 
Styrelsen går igenom vad som kommer att hända och delar med sig av den information som den då har fått. Det finns möjlighet att ställa frågor. Lagom till mötet ska vi bland annat veta i vilken ordning som målarna kommer att ta era lägenheter.
 
Renoveringen startar en vecka därefter, måndagen den 28 augusti.
 
Efter mötet kan vi hjälpas åt att ställa undan de mest skrymmande sakerna som står i snickeriet.
 
Om du har saker i snickeriet som du är rädd om, ta då bort dem därifrån senast 27 augusti, då målarna kommer använda snickeriet samt rummet bredvid övernattningsrummet som arbetsplats.
 
Observera att det är en renovering av befintliga fönster. Inget byte till nya fönster, då vi efter undersökningar funnit att våra 80 år gamla fönster är så pass bra att de inte förtjänar att bytas ut, utan håller för en grundlig renovering.
 

2017-07-06

Fönsterrenoveringen är snart verklig – startar 28 augusti!

I veckan har styrelsen tecknat avtal med Helsingborgs byggplåt som huvudentreprenör. De kommer tillsammans med en målarfirma att renovera samtliga fönster i fastigheten. Fönstren byts inte ut mot nya, utan kommer att totalrenoveras med skrapning, ny färg med mera. Arbetet påbörjas 28 augusti i år och pågår tills det blivit för kallt. Resterande arbete görs klart våren 2018. Även trapphusfönster, källarfönster och gårdsdörrar berörs.

Entreprenören ansvarar själv för att samla in nycklar till era lägenheter. Arbetet utförs utan ställning, men med lift. Målarna kommer att göra en stor del av arbetet från vårt snickeri i källaren, men också från insidan av era lägenheter samt via liften. Fönster kommer att ”plockas ut” för att arbetas med i källaren. Under den tiden täcker ett ”paraply” fönsterhålet. På första våningen ska extra skydd förhindra inbrott.

Två veckor innan 28 augusti ska vi få veta vilka trappuppgångar eller lägenheter de vill börja med. Boka preliminärt in måndag 21 augusti klockan 19 för informationsmöte i bion om renoveringen.

Om du redan nu vet med dig att du inte kommer att vara i Malmö i slutet av augusti och/eller under hösten, ber vi dig att i god tid kontakta styrelsen på info@brfronnebygarden.se för att ordna så att målarna kan få tillgång till din lägenhet när det behövs.

Kontaktpersoner från styrelsen för renoveringen är Louise Larsson och Stefan Wulff.