Trivselregler Brf Ronnebygården

Har du tänkt på att vi äger ett hus ihop? Rättare sagt ett hus från 1936. Det är ju riktigt häftigt.

I huset har vi en bostadsrättsförening där vi alla tillsammans ingår som medlemmar. Föreningen har nog aldrig varit så aktiv som de senaste åren när både biografen och snickeriet har tillkommit. Det är vår och förhoppningsvis även din strävan att ha ett levande hus och har du själv några idéer på projekt i huset så tveka inte att kontakta styrelsen.

Styrelsen har sammanställt ett antal punkter för att underlätta vårt gemensamma boende i huset. Vi kallar dem Trivselregler; helt enkelt riktlinjer och stöd för att vi ska trivas så bra som möjligt tillsammans. För med att äga ett hus kommer även ett stort ansvar. Ett kollektivt ansvar för att såväl våra gemensamma ytor underhålls samt att våra grannar trivs.

Glöm inte att en av de viktigaste dagarna på året är årsmötet. Ingen kommer att bli intvingad i styrelsen så man behöver inte vara rädd för att gå dit. Vill du vara med i styrelsen så anmäler du ditt intresse till valberedningen eller styrelsen.

Trivselregler antagna av BRF Ronnebygårdens styrelse 2013-05-28.
Små uppdateringar gjorda 2015-03-04 för att hålla reglerna aktuella.


VÅRA LÄGENHETER

Namnskylt
När du flyttat in träffar du någon eller några ur styrelsen för att få grundläggande info om huset och föreningen. I samma veva hjälper vi dig att sätta i bokstäverna till din namnskylt på dörren. Kontakta styrelsen om du vill göra en ändring i namnskylten. Styrelsen sätter upp nya lappar med namn på lägenhetsinnehavare på väggen utanför gatuentré.

Du får bekosta en “Ej reklam”-skylt på egen hand. De enda godkända skyltarna finns hos Byggfabriken. Du kan köpa skylten via webben, i deras butik i Malmö eller till självkostnadspris av styrelsen. Kontakta ordföranden för mer info.

Husnyckel/lås
Nyckel som går till port och lägenhetsdörr kan bara beställas av nyckelansvarig. Kontakta styrelsen på info@brfronnebygarden.se. Nyckel till källare/vind kan du själv få gjord på en klackbar. Det gäller också om du tillhållarlås. På källarförrådet sitter ett bastant hänglås som ägs av föreningen. Det ska överlåtas med lägenheten.

Renovering av lägenhet
Renovering som kan störa dina grannar ska utföras mellan 08-22 under vardagar samt 9-21 under helg. Ska du genomföra ett större renoveringsarbete är det bra att meddela dina grannar detta. Vänligen frakta bort alla grovsopor själv eller invänta gårdsdagen. Tänk på att vissa renoveringar kräver styrelsens godkännande. Information om vad som gäller samt blankett för ansökan om renovering finns här samt på sidan Blanketter. I stadgarna finns även info om vad som gäller. Det går självklart även bra att fråga styrelsen. Bättre en fråga för mycket, än en fråga för lite!

Musik
Musik ska spelas dämpat efter kl. 22 på kvällarna och före kl. 10 på vardagar. På helgerna gäller före kl. 10 på morgonen och efter 00.00 på kvällen. Det kan aldrig förväntas att det ska vara knäpptyst i ett flerfamiljshus och därför får man acceptera rimliga störningsnivåer även om de är återkommande. Håll en dialog med dina grannar och kolla av läget om du vet att du spelar mycket musik. Likaså om du känner dig störd; prata med din granne. Tänk även på att trapphusen är ganska lyhörda och respektera dina grannar om du använder dem nattetid.

Fester
Givetvis vill vi alla ha fest någon gång. Förvarna gärna dina grannar i förväg genom att sätta upp en lapp i trappen eller skriv i vår Facebook-grupp. Tänk på att ha en rimlig ljudnivå och bäst är att gå ut och dansa på lokal vid kl. 00.00. Glöm inte heller att du är ansvarig för dina gäster.

Ansvar
Du ansvarar själv för att din lägenhet är i ett sådant skick som stadgarna föreskriver. Viktigt att tänka på är att droppande kranar kostar och detta bör åtgärdas. Kontakta vaktmästaren. Fönster ska vara hela och väl isolerade. Värmekostnaden är vår största löpande kostnad och den ska hållas så låg som möjligt. Vid vädring av lägenheten ska elementen vara avslagna. Badrum och kök ska vara i sådant skick att fuktskador inte kan uppstå.


GEMENSAMMA UTRYMMEN

Uteplatsen/gården
Utemöblerna och grillarna är till för alla i huset och brukar tas fram under gårdsdagen på våren och packas in under gårdsdagen på hösten. Dynor till utemöblerna finns i cykelkällaren. Lägg tillbaka dynorna när du går in på kvällen, oavsett väderprognos. Grillkol och tändvätska står man själv för och se till att grillen inte står under träd eller för nära buskar när du grillar. Vänligen städa och plocka undan efter dig när du haft trevligt för allas trivsel. Det finns disktrasor och såpa i tvättstugan. Töm askfat, skrapa av grillgallret och töm grillen om det är mycket aska. Se till att askan inte innehåller glöd om du tömmer den i sopkärl. Det kan ta tid innan den är helt kall.

Man kan inte boka uteplatsen, varken genom Facebook eller genom att lägga ut grejor på stolarna utan det är först till kvarn som gäller. Om man tänker sig en större sammankomst får man gärna meddela det via Facebook, men det ger inte någon förtur. Flera sällskap kan dela på uteplatsen genom att man helt enkelt pratar med varandra. Anledningen till att vi inte vill ha bokning av uteplatsen är för att säsongen är kort. Alla ska kunna få chansen att njuta av sommaren och även göra det spontant. Dessutom har alla inte Facebook.

Hundar ska hållas kopplade på gården.

Biografen/biblioteket
Tänk att vi har en fullt fungerande biograf! Biografen är fri att nyttja för alla i föreningen och används genom att man kopplar in sin dator via hdmi. Boka via bokningssidan när du vill använda den och se till att lämna lokalen så som du själv skulle vilja möta den. Städa efter dig! Låna gärna en bok eller film från husbiblioteket och ställ gärna ner mer.

Snickeriet
Snickeriet är en fullt fungerande arbetsverkstad. Om du ska måla något gör det vid luftventilen ut mot gatan. Använd vår dammsugare för att städa upp eventuellt träflis/rester som uppkommit efter din snickerisession. Ta gärna och ställ ner färg/verktyg på en hylla och sätt en liten lapp med ditt namn. Det finns även en gemensam hylla där man kan ställa material som alla kan få använda. Om man lånar upp verktyg till sin lägenhet så meddelar man detta genom att skriva upp sig på utlämningslistan i snickeriet. Lånetid 12 h. Är något verktyg trasigt anmäler man det till styrelsen.

Cykelkällaren
Ingång från gården. Det går även att ha cykeln i ställen på gården men eftersom gården har en öppen entré kan det ur säkerhetssynpunkt vara bättre att ha den inlåst.

Tvättstugan
Bokning av tvättid görs på listan i utrymmet mittemot tvättstugan (din lägenhetsnyckel passar dit). Tvättning får ske mellan 07.00 – 21.00 och torkning kan pågå fram till 22.00. Vänligen respektera att man bara får boka en tvättid åt gången. Se till att det är rent och snyggt när du lämnar. Släng tomma förpackningar direkt i sopkärlen på gården. Om något går sönder anmäl då detta omgående till någon i styrelsen. Övriga upplysningar finns i tvättstugan.

Torkvindar
Finns på D–trappans vind. Det är ett mycket miljövänligt alternativ till torktumlare och torkskåpet. Koden till hänglåset får du av styrelsen.


ÖVRIGT

Sopor
På gården finns kärl för hushållssopor, matavfall, tidningar, kartong samt färgat och ofärgat glas. Mindre elektronisk utrustning samt glödlampor och lysrör kan slängas på anvisad plats i källaren. Tänk på att sortera dina sopor korrekt.

  • Matavfallspåsar finns att hämta i skåpet in till vänster nere i biografen.
  • Grovsopor eller farligt avfall som inte är hushållssopor tar man själv till tippen eller så inväntar man föreningens gårdsdagar då vi ofta hyr in släp för att frakta bort mer skrymmande avfall. Det är inte tillåtet att ställa avfall bredvid sopkärlen.
  • Stora kartonger skär man ned till mindre och platta bitar. Frigolit delar man också till mindre bitar så att det inte bildar proppar i kärlen. Har du väldigt mycket skräp så ber vi dig portionera ut det under en längre tid.

Rökning
Rökning är förbjuden i trapphus och alla andra gemensamma utrymmen. Det är inte tillåtet att röka vid ingångarna eller nära husväggarna. Rökning är tillåten på uteplatsen men använd askfaten vid utemöblerna och töm dessa efter användning. Fimpa inte i blomkrukor. Vid rökning på balkong, städa efter dig och kasta inte ned fimpar på gården.

Förvaring
Det är inte tillåtet att förvara saker i trapphuset, vinds- eller i källargångarna på grund av brandsäkerhet. Behöver du tillfälligt stuva undan saker men saknar plats för det, så kan du kontakta styrelsen.


KONTAKT & ÖVRIG INFORMATION

Styrelsen
Ny styrelse utses på föreningsstämman som infaller varje vår. Vid detta tillfälle klubbar vi även igenom årsredovisningen och äter något gott tillsammans.

Enklast kontaktas styrelsen på info@brfronnebygarden.se eller via postlådan i trapphus D. Man kan även ringa på hos någon av styrelseledamöterna som alltid blir glada att träffa sina grannar. Se information här på hemsidan för lista på aktuella styrelseledamöter.

Kommunikation
Vi har en egen Facebook-grupp. Här uppdateras löpande saker som händer i huset och om man vill berätta något skoj för sina grannar. Gå gärna med i den. Styrelsen delar även ut ett nyhetsbrev med info om vad som är på gång i huset.

Vaktmästare
Huset förvaltas av SBC (f.d. Cymko Förvaltning AB) och vi har även SBC som vakt- och trädgårdsmästare.

Det är också kundtjänst som tar emot felanmälningar kring huset och lägenheten som ska gå till vaktmästarna.

SBCs kundtjänst har öppet vardagar kl 07-21. Kundtjänst nås på 0771-722 722 eller kundtjanst@sbc.se.

Uppgifter att bifoga när du mailar: föreningens namn, ditt namn, adress, telefonnummer, ärende.

Telefonnummer direkt till vaktmästaren kan du få av styrelsen. Akuta problem? Ring kundtjänst OCH en representant från styrelsen. Med akut menas sådan situation som kan skada din eller någon annans egendom. Att bo i en bostadsrätt innebär att vi alla tar ansvar för huset. Ifall något är trasigt eller inte fungerar så ligger det på den enskilde medlemmens ansvar att rapportera detta till vaktmästaren så att saken blir åtgärdad.

Förvaltare
Huset förvaltas av SBC (f.d. Cymko Förvaltning AB). SBCs kundtjänst svarar på frågor kring avier och inbetalningar.

SBCs kundtjänst har öppet vardagar kl 07-21. Kundtjänst nås på 0771-722 722 eller kundtjanst@sbc.se.

Uppgifter att bifoga när du mailar: föreningens namn, ditt namn, adress, telefonnummer, ärende.

Stadgar
För föreningen finns fastställda stadgar som du hittar här. Dessa ska överlåtas till nästa medlem. I stadgarna kan du läsa om vilka rättigheter och skyldigheter du har som medlem i föreningen. Behöver du nya stadgar kontakta styrelsen.

Försäkring
Var noga med att teckna en bra hemförsäkring för din lägenhet. Bostadsrättstillägg ingår sedan 2019 i avgiften, så det behöver inte läggas till den egna hemförsäkring.